Oosterparker Nel Helder speelt in “Ons kent ons”

0
731
Nel Helder speelt de "blaffende" buurvrouw in het stuk

De Oosterpark bestaat 100 jaar. Daarom kan iedereen in de Oosterpark rond kerst genieten van de voorstelling “Ons kent Ons”. Een theaterwandeling langs drie locaties in de wijk en gebaseerd op ervaringsverhalen van Oosterparkers. Aan de voorstelling werken meer dan vijfentwintig Oosterparkers mee als speler, figurant of muzikant. Nel Helder is één van hen. Zij speelt een rol in de voorstelling en er vindt een scène plaats in haar huis.

Nel woont twaalf jaar in de Oosterpark. Ze kent de wijk goed: “Mijn opa en oma woonden vroeger in de Gerbrand Bakkerstraat. Ik logeerde en speelde er vaak”. Vorig jaar deed Nel mee aan de voorstelling over het afscheid van het Treslinghuis. Ze reageerde op een flyer waarin stond dat er spelers en muzikanten werden gezocht. “Ik heb eigenlijk altijd wel iets gedaan met theater, zelfs al toen ik nog op school zat.” Nu werd ze benaderd voor deze voorstelling en ze twijfelde geen seconde. “Ik vind het zo leuk om te doen”.

Nel speelt in het stuk de ‘blaffende’ buurvrouw. “Ik heb niet veel tekst en moet af en toe iets asociaals roepen”. Ze vindt het erg interessant om te spelen. “Alles wat deze buurvrouw uitkraamt past in niets bij mij”, zegt ze lachend. Een voorkeur voor een rol had ze niet. “De regisseur ziet wel welke rol het beste bij mij past”.

Ze ziet het hele leven als een heel serieus theater. ”Ik houd van voordragen en het geven van lezingen over astrologie. Ik speel geen toneel in mijn leven. Ik kan me in alles en iedereen verplaatsen. Zelfs in deze, van het padje af, buurvrouw.”

Het stuk vindt ze mooi. “Het is een mengsel van meerdere thema’s en geschikt voor alle leeftijden”. Dat er een koppeling is gelegd met vroeger vindt ze heel belangrijk. ”Bij ieder mens die je ontmoet wil je ook de geschiedenis weten zodat je de ander leert kennen. Waar komt iemand vandaan en wat is belangrijk in iemands leven? Dat is bijvoorbeeld een thema dat is uitgewerkt in het verhaal van de voorstelling.” Ze herkent de Oosterparkwijk in het stuk. “Iedereen die hier woont is een Oosterparker, jong en oud en mensen uit verschillende culturen. Dat zit ook in de voorstelling.”

In haar huis vindt, zoals gezegd, een scène uit de voorstelling plaats: “Het is klein maar ik heb hier vroeger wel eens 20 mensen te slapen gehad dus er kan veel”. De scène waar ze zelf in speelt is niet in haar huis.

Ze nodigt iedereen van harte uit om te komen. “Iets met elkaar doen en beleven in je eigen omgeving, hoe mooi is dat. Dat geeft veel energie. Het is geen hoogdravend theater waar niemand wat van begrijpt. Het is bedoeld voor iedereen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer jouw commentaar in
Voer jouw naam in