Dam je fit

0
698
Bert, Ester en Edo

Het brein fit houden is belangrijk. Eigenlijk op alle leeftijden wel. Maar, naarmate iemand ouder wordt, word het steeds belangrijker je geest helder te houden. Je kunt van alles doen wat helpt: lezen, kruiswoordpuzzels, schaken, discussiëren. Ook dammen.

In het Oosterparkheem werd op 10 oktober een dammiddag gehouden, waar de bewoners en iedereen die maar zin had om te komen, kon leren dammen. En dan spelen natuurlijk: tegen elkaar proefpotjes doen om er handig in te worden. Als je durft mag je ook dammen tegen Wouter Sipma, die de tweede dammer is van Nederland. Alleen Edo durft dat. Met een dam-rating van 2347 is Wouter de twintigste dammer in de wereld. Daartegen dammen als je beginner bent is niet leuk, voor jou niet en ook voor Wouter niet. Dat vertelt Bert Bollekamp die werkt in het UMCG en fervent dammer en damleraar is: “Je moet tegen iemand spelen die ongeveer even sterk is als jij zelf bent.” Want dan wordt het een leuke wedstrijd.

Ik spreek Lieke die tegen Jeffrey probeert op te boksen. Ze wordt genadeloos afgestraft, verliest kansloos en probeert wat te bekomen van de ervaring. Lieke is onderdeel van het project “Het Fitte Brein” van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (www.HANNN.eu) dat wetenschappelijk onderzoek doet naar mentaal actief blijven terwijl je ouder wordt. En zeker dammen is iets wat je actief houdt en waar je samen kunt leren en lachen. Als je maar niet tegen sterke spelers of kampioenen gaat spelen want dan vergaat het lachen je al snel.

Wouter Sipma legt dan ook uit dat hij deze middag maar één partij speelt, tegen Edo. Die wil dat zelf en Edo wint zelfs een prijs aan het eind van de middag want hij slaat 17 schijven van Wouter (Wouter slaat er 20, dus die wint uiteindelijk).

In plaats van partijen te spelen zit Wouter bij partijen aan van de bezoekers en de bewoners. Hij laat de twee dammers aan tafel zien wat een sterke zet is, waarschuwt als er een gruwelijke vergissing dreigt en geeft tips om posities te versterken. Want dat is de lol aan dammen leren: je kunt eerst de paar spelregels leren en lekker gaan schuiven. Als je daar handig in geworden bent, dan komt tactiek en strategie erbij. Tactiek is bijvoorbeeld de tegenstander ontregelen met klemzetten of dwingen. Strategie is bijvoorbeeld het bord in het centrum zo vorm laten krijgen dat je er een dam langs kunt halen aan de overkant. Uiteindelijk win je als je meer schijven slaat dan jouw tegenstander.

Het evenement is georganiseerd door de enthousiaste motor van Martinizorg in de Oosterparkheem: Ester Koens. Dit is de eerste dammiddag en het is goed bevallen. Daarom kondigt ze aan dat ze gaat voor “Dam Donderdag”: elke laatste donderdag van de maand kun je om 16:00 komen dammen in de Oosterparkheem aan de Merelstraat 100.

Wordt je gegrepen door het dammen, dan kun je in het Oosterpark bij het Jannes van der Wal Denksportcentrum aan de Oliemuldersweg 43 iedere donderdagavond vanaf 19:45 meedoen met de clubavond.

Hieronder een damopdracht die Bert Dollekamp op het bord laat zien bij de afsluiting van de middag: de schijven met een kroontje zijn dammen. Wit is aan zet, doet één zet en zwart geeft daarna direct op. Welke zet doet wit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer jouw commentaar in
Voer jouw naam in