Alan’s wijkwandeling

0
773

Deze vijfde tocht begon ik nog iets zuidelijker dan de eerste, namelijk aan de  rand van de Oosterparkwijk: het Eemskanaal. Tussen Europaweg en Damsterpad (langs Van Starkenborghkanaal)staat een blokje oude woningen, met huisnummers 2 tot en met 28.

Daarnaast, iets meer naar achteren gesitueerd, de achterkant van het relatief nieuwe deelwijkje met straatnamen als Balkgat, Zagerij, Holtstek en Damstersingel.

Langs de kade 13 schepen van verschillend allooi, waaronder het museumschip van Lenny de Vries: “De Vlotburg”, gewijd aan de Middeleeuwen. Tot 23 september heeft die er gelegen.

Verderop, nummer 30 1 tot en met 3, enige oude gebouwen, die enige bedrijvigheid verraden: Goud Goed; KWS en Rottinghuis. Op 32 a. een groot pand van Werk Pro met daarin Het twaalfde huis; De wasplaats; Straatkrant De Riepe; Groen werk en het Zorgteam.

Aan het eind van het Eems-, in de hoek met het Van Starkenborghkanaal het gebouw van de Groninger Motorboot Club (GMC). Hier ook het Damsterpad en in het wegdek een kleurrijke aanduiding: 1320 m. naar de Oosterkade.

Het Damsterpad af door de Resedastraat, en “wauw”, zie ik de puinhoop van de afgebrande erotische (massage) Salon Delight en de te koop staande oude groen-tewinkel van Fré van Donderen voor me.

Vermeldenswaardig is, dat het grasveldje naast het Cruijff Court bij de Siebe Jan Boumaschool, een bijzondere betekenis gaat krijgen. Als het tenminste aan Tjeerd van Dekken (PvdA) ligt. Hij heeft indertijd met Sandra Beckerman (SP) een succesvolle petitie gehouden voor een opvallend eerbetoon aan de op 21 juli 2015 overleden voetballer Dick Nanninga, afkomstig uit het Blauwe Dorp (Klaverpad).

Over de realisering ervan zijn meerdere suggesties gedaan; Van Dekken wil met het voetbalveldje, voorzien van passend gedenkteken Dick eren.

De naam Eltjo Rugge is al een keer gevallen. Ooit stond de school met zijn naam aan de Resedastraat.

Door de Begoniastraat richting Zaagmuldersweg kan je het grote gebouw aan het eind niet ontgaan. Een karakteristiek juweeltje van Amsterdamse architectuur. Er zaten van oudsher 2 scholen in: School 17 en 18, later Theo Thijssen-, en Dr. D. Bosschool. De Simon van Hasseltschool, Heesterpoort 1, nu, wordt het nieuwe onderkomen van alle WIJ-teams. Op 2 september zijn die van de Gorechtkade 8; Consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg GGD Groningen – voor kinderen tot 4 jaar-,Resedastraat 2 én de WIJ-groepin restaurant Bie de Buuf, Paradijsvogelstraat 10 al in de school ondergebracht. Als ook de entree-, en telefoniepost uit de Oosterstraat.

De officiële opening zal, ingebed in een gevarieerd programma over de hele dag, om 16.30 uur door wijkwethouder Carine Bloemhoff verricht worden.

Van deze school naar de speeltuin FEO (A.P. Fokkerstraat En Omgeving), Gorechtkade 148, is niet ver. De lange muur, achterkant van Fokkerstraat, is erg creatief beschilderd door de kinderen van basisschool De Kleine Wereld S.S. Rosensteinlaan: Veel kleur op cement, ingeklemd tussen 2 straten!

Zo zijn er meer dingen, die je zo 1-2-3 niet ziet, en dan ook niet weet. Op de Klaprooslaan 13, schuin tegenover de lege plek van het Treslinghuis hangt een bordje boven een hek voor een gangetje, waarop staat: “Lutje Paradies”. Pal tussen een woning en “De gele schaul”. Deze in 1929 begonnen 6-klassige lagere school kreeg in 1949 de naam van Jan Ligthart, samen met Groninger Hendricus Scheepstra schepper van Ot & Sien.

Tussen Klaprooslaan, Goudenregenplein en Kamperfoeliestraat ligt een grote tuin, rustiek en geschikt als kinderspeelplek.

Doorgaans is het hek op slot, ik neem aan, dat aanwonenden en bekenden over een sleutel beschikken. De school doet nu dienst als kinderdagverblijf “Pierewiet” van de Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) als een soort peuterspeelzaal(?).

Even de weg oversteken richting Merelstraat, langs het voormalige voetbalstadion van GVAV, FC Groningen, nu “De Velden”. Op het gras, in het hoekje Merel-, en Nachtegaalstraat, staat al heel lang een monument voor eerder genoemde Eltjo Rugge, al toen ik naar het stadion ging. Opschrift: Eltjo Rugge wethouder van Openbare Orde en Volkshuisvesting december 1924 tot november 1945.

Rugge (Noordbroek 1892-1950) was één van de 11 SDAP-gemeenteraadsleden, die in 1921 als grootste partij de plannen en bouw van “Plan Oost” mogelijk maakte.

Naast het Lutje Paradies is er ook“Het Paradijs”, Paradijsvogelstraat 16. Dit is een beeldhouwerscollec-tief en zit naast De Klassieke Academie, die zich hedentendage met teken-, en schilderkunst en grafiek bezighoudt. 

Bijna op het eind van deze wandeling kwam ik aan bij sociaal restaurant “Bie de Buuf”, dat producten van Stichting Toentje verwerkt. Het Dagblad van het Noorden meldde 11 juli jongstleden dat de stichting met de sociale eetgelegenheid in de Paradijsvogelstraat het vanaf januari 2020 zonder “Resto van Harte” zal moeten doen. Deze instelling is financieel noodlijdend en gevolg is, dat Bie de Buuf (op eigen kracht…) een  beroep op gemeentelijke subsidie zal moeten doen. Zakelijk leider Maarten Soppe heeft vertrouwen in de reactie op zijn al ingediende aanvraag. Zijn argument: “Wij zijn een kleinere club dan Resto van Harte en omdat we met veel vrijwilligers zijn, kunnen we dit voor minder geld doen!”

De Paradijsvogelstraat loopt tussen Vinken-, en Kraanvogelstraat, Noordkant van het in aanbouw zijnde Oosterparkkwartier. Het gedeelte aan de Pioenstraatkant heeft al kleur van reeds aan-gebrachte bruine bakstenen. De rest naar de Florakade toe bestaat nog uit saai cement dan wel beton.

Slot van de wandeling ligt aan het eind van de Zaagmuldersweg. In en om het Oosterparkheem van zorginstelling Martinizorg was op 31 augustus een wijkmarkt.

Wijkwethouder Carine Bloemhoff (PvdA) opende het gebeuren. Op het pleintje voor de ingang aan de Merelstraat stonden 8 kraampjes met kunstwerken (kleine en grote schilderijen); babykleding met opdruk (rompertjes en slabbetjes), ook ter plekke aan te laten brengen als ook houten (gerecyclede) uithangborden met geestige en “wijze” teksten voor binnen en buiten; woondecoraties en cadeauartikelen; Irma van der Veen met acrylverf-, en  aquarelschilderijen; standje waar men hennafiguren op de handen kon laten aanbrengen. Verder van alles, een vlomarkt waardig. Ook, niet onbelangrijk, een informatietafel van de Coöperatieve Wijkraad.

Binnen in de hal, en ook hier voor aangenaam lage prijzen, allerlei hebbedingetjes op gebied van kleding, kunst en huisopvrolijkende “prullaria” en handige gebruiksvoorwerpjes. Oók hier, informatietafels van Humanitas en Link 050 (vrijwilligerswerk-mogelijkheden).

Het geheel werd opgeluisterd met muziek van een zevenhoofdige band “Stichting MAF” (oude Rock ’n Roll); Salsa Juan Carlos (muziek en dans) en The Scodiacs.

En, ook het Leger des Heils was zeer present met een modeshow. Hapjes en drankjes waren te koop voor oók aantrekkelijk lage prijzen.Het publiek liep voortdurend aan en door, en ‘zien en gezien worden’ speelde uiteraard ook een rol.

Slotsom: een zeer geslaagde dag!

Al met al was ook deze wandeling weer zeer genoeglijk en leerzaam. Tot de volgende…

De column van Alan Haveman is op persoonlijke titel en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van de Wijkkrant. De tekst bevat enkel de mening van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer jouw commentaar in
Voer jouw naam in