Herdenking

0
907

Bijna 74 jaar geleden, op zaterdag 25 augustus 1945, werd in de Groen van Prinstererschool, het tegenwoordige Denksportcentrum op de hoek van de Oliemuldersweg en de Resedastraat, het eerste monument in Groningen onthuld dat herinnert de gebeurtenissen tijdens Tweede Wereldoorlog. De plaquette, vervaardigd door de beeldhouwer Willem Valk, toont en profil de beeltenis van Johan Swint, de communistische verzetsman die in de nacht van 31 december 1943 op 1 januari 1944 door Nederlandse handlangers van de Duitse bezetter is doodgeschoten. Met nog vijf andere Groningse mannen die bekend stonden om hun anti-Duitse gezindheid werd hij slachtoffer van een wraakactie van de nazi’s.

Dat destijds als locatie van het monument voor de speeltuin is gekozen, is niet zonder reden. Johan Swint heeft zich als voorzitter jarenlang met hart en ziel ingezet voor de Speeltuinvereniging Oosterpark (SVO). De SVO heeft in 1945 ook het initiatief genomen tot het oprichten van het monument.

Een aantal jaren geleden is de plaquette verplaatst naar het huidige gebouw van de speeltuinvereniging – op de andere van de Oliemuldersweg en de Resedastraat. Op 4 mei werd Johan Swint daar tijdens een korte, sobere plechtigheid herdacht – en met hem alle andere communistische verzetsstrijders die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Er waren diverse toespraken en er werden bloemstukken eerst door achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen van Johan Swint, daarna door vertegenwoordigers van Sterringastichting, de stichting 4 mei herdenking Groningen en van de SVO.

Tijdens de plechtigheid de sprekers bekend dat de gemeente een werkgroep opgericht die op zoek gaat naar een nieuwe plek voor het monument. In het speeltuingebouw komt de plaquette niet helemaal tot zijn recht, hoe toepasselijk de locatie op zich ook is. Johan Swint verdient een meer in het oog sprekende plek. Een van de opties is het Linnaeusplein. Hier werd in die fatale nieuwjaarsnacht, nadat hij van zijn huis Klaprooslaan was opgehaald, door de trawanten van de Duitsers neergeschoten.

Het is de bedoeling dat het monument in de zomer van volgend jaar wordt verplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer jouw commentaar in
Voer jouw naam in