Groentje: Lekker rustig, maar ook een beetje slapjes…

Petra Beekhuizen Khan

Januari voelt weer als bijkomen. Eindelijk rust na alle vrijwillige en opgedrongen feestelijkheden.   Oud en nieuw zonder kleerscheuren doorgekomen, al kun je dat niet van iedereen zeggen. De afgelopen jaren was er een wat dalende lijn in vuurwerkongelukken, maar dit jaar is het weer fors mis gegaan. Het schijnt dat siervuurwerk ook veel slachtoffers heeft gemaakt en dat de helft van de gewonden het niet eens zelf afstak. Goed afstand houden dus.

Op 1 januari, samen met een buurvrouw, in de vroege ochtend een rondje schoonmaak in het park gehouden. Met z’n tweeën was het een leuke klus. Ik zag het niet zitten dat mijn hond nog dagenlang met vuurwerkhulzen in zijn bek zou rondrennen.                                                                                         

Een opgeruimd begin van het nieuwe jaar, heerlijk!

Het weer is wisselvallig. Soms prachtig helder winterweer, gevolgd door dagenlang miezerweer. Toch over het geheel genomen te warm voor de tijd van het jaar. Menigeen loopt rond met kwakkelende, griepachtige dingen en er zijn mensen die zelfs al hooikoorts hebben.                                                                                       

Ook valt er te vrezen voor de egels. Die beestjes zijn al zwaar beschermd en nu met dit veel te lauwe weer is de kans groot dat zij zich gaan vergissen en wakker worden uit hun winterslaap.                      

Ik dacht laatst ook de lente al te ruiken. Een egel behoort te slapen tot eind april en zich dan tegoed te doen aan allerlei kleine beestjes om zijn platte winterbuikje weer rond te eten. Vergissen zij zich en worden ze eerder wakker dan kunnen ze waarschijnlijk niet aan voldoende voedsel komen.      

Dus mensen, zien of horen jullie in de schemering al egeltjes snuiven en rondscharrelen voer ze dan bij met kattenbrokjes en water, daar sterken ze het snelst van aan.
Zie je een egeltje overdag dan is het mis. Zet ‘m dan met een handdoek in een doos en bel de dierenopvang of ambulance, dier in nood!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer jouw commentaar in
Voer jouw naam in