BPPD = Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid

BPPD zorgt vooral voor vervelende klachten maar wordtin beginsel als ongevaarlijk/ goedaardig (Benigne) beschouwd. Paroxismale staat voor aanvalsgewijs. Afhankelijk van de positie van het hoofd wordt men duizelig en/of misselijk. Dit duurt slechts enkele seconden en gaat vanzelf weer weg.

De draaiduizeligheid kan optreden bij alledaagse bewegingen zoals: snelle hoofdbewegingen, omdraaien in bed, opstaan uit liggende houding, snel bukken, omhoog- of achteromkijken.

BPPD komt best veel voor: 2 op de 100 mensen hebben er last van. De duizeligheid treedt vaker op bij mensen met een hogere leeftijd, boven de 60 jaar. Vrouwen worden veel vaker getroffen door deze aandoening.

BPPD treedt vooral bij ouderen op, omdat de oorsteentjes in het binnenoor in de loop van het verouderingsproces loskomen en het evenwichtsorgaan op die manier ontregelen.

BPPD is een zeer onprettige aandoening, die meestal vanzelf weer verdwijnt, maar soms kan het enkele dagen tot zelfs jaren duren. Bovendien groeit door duizeligheids-aanvallen het risico tot vallen.

We hebben in onze praktijk onderzoek- en behandelmethodes om BPPD te behandelen en zullen u ook thuisoefeningen meegeven. 

Daarnaast geven we u inzicht en uitleg met behulp van filmpjes, zodat u begrijpt wat er in uw evenwichtsorgaan gebeurt tijdens de oefeningen.

De therapie manoeuvre werkt vaak direct, maar in 30%-50% van de getroffenen treedt de BPPD weer opnieuw op en zal er een vervolgafspraak gemaakt worden.

De behandeling wordt vergoed uit het aanvullende pakket van uw zorgverzekeraar.

Bij vragen kunt u ons altijd bellen (050-3130220) of mailen naar: 
info@praktijkvanweering.nl
Fysiotherapie: Team van Weering

Foto(s): personal_fysio_fit | Mark C Hoogenboom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer jouw commentaar in
Voer jouw naam in