Alan’s Wijkwandeling

0
782
Alan's wijkwandeling

Van alle straten in de Oosterparkwijk kwam in het begin van het jaar zowaar de Merelstraat even in het nieuws. De lokale pers (Dagblad van het Noorden, 2/1/’20) berichtte, dat daar tijdens de jaarwisseling een man uit eigen beweging een vreugdevuur ingelopen was. Vervolgens werd hij met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. De straat loopt van Zaagmuldersweg naar Nachtegaalstraat en had vroeger deels het veld van vv. Oosterparkers naast zich.

Nu kenmerkt het zich door wooncentrum Oosterparkheem in het begin, kinderdagopvang (Kids First, 0-4 jaar) Merelnest en achterin de hoek het monumentale beeldje van SDAP-er Eltjo Rugge, met 10 partijgenoten zo’n 100 jaar geleden doorslaggevend in de totstandkoming van Plan Oost, onze wijk dus.

In dezelfde Noord-Oosthoek van de wijk ook nieuws van het gastronomische front: Bij het sociale buurtrestaurant “Bie de Buuf” (Paradijsvogelstraat) worden – na 3 jaar – de activiteiten van Resto Van Harte overgenomen door Stichting Toentje. Resto Van Harte blijft wel betrokken en ook de samenwerking met gemeente, scholen, producenten en bedrijfsleven wordt gecontinueerd (Gezinsbode, 31/12/’19).

Nog meer ingrijpende veranderingen in de Ripperdalaan. Cafetaria Oosterpark is na zeven jaar ondernemerschap van Egbert van der Heide op 29/12/’19 overgenomen door Jordi Rutgers. Jordi, 24 jaar, komt uit Tynaarlo en heeft acht jaar praktijkervaring opgedaan in snackbars aldaar en in Vries. Opmerkelijk is, dat op dezelfde dag Egbert’s zus, Monique, met de Gorechtbar stopte. Ook café De Blauwe Toog is onlangs verkocht en daarmee is het aantal cafés op 1 gekomen: De Boulevard, Damsterdiep.

Vlakbij Ripperdalaan en Gorechtkade ligt het Kooijkerplein, en dat brengt me bij Wieke Paulusma, gemeenteraadslid voor D66 en debet aan het rookvrij maken van de speeltuin op het plein. Inmiddels ook nog meer bekend door het verdienen van de “Award in Europese Innovation in Politics 2019, categorie Democratie” en dat voor haar inzet als initiatiefnemer en lid van de Coöperatieve Wijkraad. De raad is sinds vorig jaar een fenomeen, dat op democratische wijze met de gemeente in en over de wijk beslissingen neemt.

Woningcorporatie Nijestee bestaat 100 jaar en in het kader daarvan werd een idealistische daad gesteld door in Stad 100 bomen te planten, zo ook – samen met de dienstdoende wethouder- een aantal aan de Gorechtkade bijde Ripperdalaan.

De oude groente- en fruitwinkel van Fré van Donderen is weer in bedrijf. Eddy Eik, had ooit een groentewinkel op de Korreweg, hoek Heymanslaan, en blaast de winkel weer nieuw leven in. Twee verschillen. Eddy: “Mijn aanbod is veel breder en de naam van de winkel is “Rosa” (NB. hij heeft ook een pizzeria in Rolde: “Bella Rosa”). Openingstijden door de week vanaf 9 uur, zondagmiddag (voorlopig) vanaf 12 uur.

Groentewinkel ‘Rosa’ is inmiddels in bedrijf.

In de Resedastraat, tegenover de groente- en fruitwinkel, zat in hetzelfde gebouw als de Speeltuin Vereniging Oosterpark (SVO) het Centrum voor Jeugd en Gezin (én Consultatiebureau). Nu, iets dat nog goedkoper is dan “De Roos”: op de gevel staat met grote letters ‘IK TRAKTEER’ (?)…

De column van Alan Haveman is op persoonlijke titel en valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid van de Wijkkrant. De tekst bevat enkel de mening van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer jouw commentaar in
Voer jouw naam in