WIJ-team naar de Heesterpoort

0
1100
De open dag op 31 oktober trok veel bekijks. Vanaf nu is iedereen welkom aan de Heesterpoort

Het WIJ-team is eerst verhuisd van het Treslinghuis naar de Gorechtkade en is nu neergestreken op hun nieuwe locatie: de oude Simon van Hasseltschool aan de Heesterpoort. Het heeft nogal wat tijd gekost en het was allemaal veel meer werk dan gedacht. De buitenkant van het gebouw is gelijk gebleven, dat moest ook wel want het is een monument. Ook de binnenkant mocht maar beperkt aangepast worden. Toch is vrijwel alles nieuw: er zit monumentaal dubbel glas in, de luchtverversing, de verwarming, het (wifi)netwerk: alles is nieuw. Nergens zit meer de verf op die erop zat. En op plaatsen waar dat gepast was, is de verf weggehaald om wat eronder zat weer zichtbaar te krijgen. De steentjes in de muren op de eerste verdieping bijvoorbeeld. Monumentenzorg is zeer tevreden over het resultaat.

We spreken Nathalie van de Garde aan het eind van de open dag op donderdag 31 oktober 2019. Ze is tevreden en moe. Blij ook. De bedoeling was zoveel mogelijk mensen het gebouw te laten zien en dat kon alleen door er een echte open dag van te maken. Er wordt geschat dat er wel anderhalf duizend mensen zijn geweest vandaag. Normaal gesproken zijn niet alle ruimten toegankelijk voor publiek, maar vandaag wel. Je kunt de ruimtes in die naar bloemen zijn vernoemd om uitleg te krijgen of kunst te bekijken. Ook de werkruimtes, die allemaal het lokaalnummer nog hebben van toen het een school was, zijn in gebruik bij de open dag: overal is wat te doen of te bekijken. Het gebouw ruikt nog nieuw: er zijn overal oude lagen verf en zo meer afgehaald, alles is glad gestreken en geschuurd en toen opnieuw geverfd in de kleuren van toen. De luchtverversingsinstallatie heeft het er moeilijk mee om al het stof uit de lucht te halen.

Het onderzoek naar de kleuren aan de binnenkant en de buitenkant van het gebouw is uitgevoerd door Lut Gielen, ze restaureerde ook de wandschildering uit 1950 van Ploegschilder Jan van der Zee. De gemeente heeft behoorlijk de portemonnee getrokken om het historische pand in haar volle glorie te laten herrijzen.

Op de achtergrond de door Lut Gielen gerestaureerde wandschildering van Ploegschilder Jan van der Zee.

Bart den Hertog van HeyDay Facility Management (die maken mensen blij en gebouwen beter) heeft het traject lange tijd begeleid en kan er prachtig over praten. Over hoe onzeker het was of de steentjes van de muur wel mooi onder de verf vandaan zouden komen. Over de vloeren waar van alles aan gedaan moest worden. Over licht en lucht dat totaal anders moest. Over de toiletten, van de pot tot aan de wasbak en het kraantje erop. Ook over het binnenplein, want dat is nog niet helemaal af. Daar loopt nog een project voor: het mag meer groen worden, minder tegels maar het blijft een plek voor fietsen en het plan is vooral overdag er prachtig activiteiten op te ontplooien.

In het WIJ-team pand, dat nog een naam moet krijgen maar Heesterpoort klinkt wel mooi, kun je altijd gewoon binnenlopen. Er is van alles te doen en je kunt meteen uitvinden wat het WIJ-team jou te bieden heeft. Het consultatiebureau is mee ingetrokken en zit niet meer op de Resedastraat. Alles zit mooi bij elkaar in één gebouw. Zelfs het Grand Café uit het Treslinghuis is vlakbij terecht gekomen in het Oude Politiebureau.

Kortom: kom maar eens kijken in de Heesterpoort en ontdek zelf wat het WIJ-team voor jou kan betekenen en hoe fraai het gebouw gerestaureerd is.

Meer informatie WIJ-team Oosterpark
Het Grand Café: Het Oude Politiebureau

Foto(s): WIJ-team – 1 | Frans Geubel, WIJ-team – 2 | Frans Geubel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer jouw commentaar in
Voer jouw naam in